NAJNOVIJE VESTI

No more posts

Šta su kontaktna sočiva?

To su optička pomagala koja su izuzetno tanka i postavljaju se na rožnjaču ili na rožnjaču I beonjaču. Napravljena su od laganog plastičnog materijala i neosetna su za nošenje

Koje vrste kontaktnih sočiva postoje?

Kontaktna sočiva mogu biti tvrda i meka.

Meka sočiva u  zavisnosti koliko se dugo nose mogu biti: dnevna, mesečna, tromesečna i godišnja.

Tvrda sočiva mogu biti gas propusna i nepropusna.

Dnevna sočiva su izuzetno komforna za upotrebu, jer se novi par stavlja svako jutro, a uveče baca pa je pri tome minimalan rizik od infekcije.

Mesečna sočiva se skodaju svako veče i otprilike traju jedan mesec, a tromecečna tri.

Tvrda gas nepropusna sočiva gotovo da nisu u upotrebi  zbog lošeg propuštanja kiseonika koji je neophodan rožnjači.

Tvrda gas propusna sočiva ili kako se još nazivaju polutvrda su često u upotrebi kod korekcije astigmatizma.

Godišnja kontaktna sočiva su malo delblja I obično se koriste za korekciju većih dioptrija.

Ko nosi kontaktna sočiva?

Razlog propisivanje kontaktnih sočiva može biti medicinski i estetski.

Medicinske indikacije su one kod kojih se zadovoljavajuća vidna oštrina može postići samo kontaktnim sočivima kao što su  visoka kratkovidost i npr. visoka dioptrija samo na jednom oku.

Estetske indikacije su osim onih kod koji pacijent ne želi nositi naočare, obično nakon povreda kada se zadovoljevajući izgled postiže protetskim sočivom.

Takođe postoje sočiva u boji kojima se menja boja dužice, a mogu biti sa dioptrijom i bez.

Kako se koriste kontaktna sočiva?

U zavisnosti koja kontaktna sočiva vam je propisao oftalmolog, skidati ih I menjate prema uputstvu koje vam je dato. Uz napomenu da je od izuzetne važnosti higijena, a to podrazumeva pranje ruku pre stavljenja i skidanja sočiva.

U našoj ustanovi možete zakazati pregled kod dr Milene Božović koja se duži niz godina bavi određivanje sočiva kod dece i odraslih, uz detaljnu obuku kako da skinete I postavite sočiva.


cmicak.jpg

Halacion je čvrsta, bezbolna kvržica koja se razvija unutar kapka kada se lojna žlezda začepi.

Obično, prvi znak halaciona je čvorić unutar gornjeg kapka, mada se može javiti i na donjem kapku.

Ukoliko se razvije zapaljenje, područje oko čvorića postaje crveno, otečeno i bolno.

Halacion ječesto posledica blefaritisa, hroničnog zapaljenja kapaka, kao i disfunkcije disfunkcije Mejbomovih žlezda i rozacee, a mogu se češće javljati i kod osoba obolelih od dijabetesa.

Dijagnoza halaciona se postavlje kliničim pregledom na biomikroskopu.

Oftalmolog će nakon detaljnog pregleda oka i kapaka doneti odluku o daljem lečenju.

Lečenje halaciona može biti medikamentozno(lekovima) i hirurško.

U zavisnosti od dijagnoze, lečiće se lokalnim steroidom ili antibiotikom, ili kombinacijom masti ili kapi antibiotika i steroida.

Intervencija se obavlja ambulantno u lokalnoj anesteziji.

Ukoliko nema infekcije, halacion traje samo nekoliko nedelja pod uslovom da se pravilno leči i prognoza je dobra.

Ono što je jako važno je da ne pokušavate sami cediti i bušiti halacion.

Takođe je poželjno da ukoliko postoji blefaritis, redovno se obavlja higijena kapaka poslebnim maramicama za tu namenu.

Ukoliko se desi da primetite neke od pomenutih simptoma, pozovite nas na 011 324 33 06 i zakažite pregled kod dr Tamare FIlipović koja ima višegodišnje islustvo u hirurgiji kapaka sa decom  odraslima.


images.jpeg

Katarakta je zamućenje prirodnog sočiva u oku, koje napreduje postepeno i dovodi do gubitka vida u odmakloj fazi. Najčešće je posledica starenja, ali može biti posledica povrede, nekih drugih obolenja, dugotrajne upotrebe pojedinih lekova, te može biti i urođena.

Kako se katarakta leči?

Jedini način lečenja katarakte je hirurški, uklanjanjem zamućenog sočiva i ugradnja veštačkog.

Kada je najbolje vreme za operaciju katarakte?

Preduslov za bezbedno obavljanje operacije katarakte je detaljan preoperativni pregled, na kome je pacijentu potrebno objasniti kakav ishod može očekivati. Odluku o tome kada će se operisati donosi pacijent, uz konsultaciju sa oftalmologom. Preporuka je da se operacija katarakte uradi kada pacijent počne da oseća smetnje u svakodnevnom funkcionisanju. Ne bi trebalo odlagati operaciju, jer sočivo, kako vreme odmiče biva tvrđe i operacija može biti teža nego obično.

Kako izgleda preoperativna priprema?

Kada ste doneli odluku o operaciji potrebno je da uradite laboratorijske analize, kao i pregled interniste i dodatna oftalmološka ispitivanja, ukoliko je to potrebno.


Takođe, ovo je period kada možete postaviti sva pitanja odabranom hirurgu, i dobiti sve informacije u vezi sa samom intervencijom.

Koja se vrsta anestezije primenjuje tokom operacije katarakte?

Katarakta se operiše u lokalnoj anesteziji. Najčešće se ukapavaju kapi anestetika, a ponekad se daje injekcija lokalnog anestetika pored oka. Operacija je u većini slučajeva potpuno bezbolna i pacijent obično oseća samo nelagodnost i pritisak u oku.

Koliko traje operacija?

Sama operacija traje manje od 10 minuta.
Ukoliko se radi o komplikovanoj katarakti, može se desiti da traje duže, a o tome ćete biti obavešteni tokom pripreme.

Kako izgleda postoperativni period?

Nakon obavljene operacije provešćete u bolnici još nekih pola sata. Operisano oko će do prve kontrole, koja je sutradan, biti zatvoreno. Na kontroli se skida gaza sa oka i dobijate detaljna uputstva o ukapavanju kapljica. O daljnjim kontrolama se dogovarate sa hirurgom.
Uobičajene aktivnosti su dozvoljene, bez dodatnog napora. Savet je da se ne izlažete vetru, prašini ili pari.

Kakav je vid nakon operacije?

 

Obično su nakon operacije katarakte potrebne naočare za čitanje, a u veoma malom broju slučajeva će biti potrebne i naočare za daljinu za precizan vid. Obično se vid uspostavlja sutradan ali se stabilizuje do 2 meseca nakon operacije.

Koja je cena operacije?

Cenu ove intervencije možete pronaći na ovom linku.

Ko će me operisati?


Najčešće pitanje većine naših pacijenata je upravo ovo. U našoj ustanovi smo omogućili da vas operišu najiskusniji I najeminentniji stručnjaci u ovoj oblasti. Članovi našeg tima za katarakte su dr Vladimir Draganić I dr Nebojša Nikitović koji iza sebe imaju na hiljade uspešno obavljenih operacija i zadovoljnih pacijenata.


sala-2.jpg

Šta je strabizam?

Strabizam je poremećaj binokularne funkcije vida, odnosno anomalija položaja očiju.  Može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali se najčešće ispoljava u detinjstvu, obično do šeste godine. Više o strabizmu možete pročitati u našem članku.

Posledica nelečenog  strabizma je nastanak slabovidosti (ambliopije) na oku koje nije postavljeno u ravni položaj. Obzirom da se slabovidost može lečiti samo u dečjoj dobi često se operacije strabizma i savetuju u ranoj dobi dok traje razvoj vida.

Operacije strabizma se izvode i kod odraslih i kada nemaju smetnje, iako je razvoj vida već završen. Operacija se tada radi iz estetskih razloga.

Šta se operiše?

Obzirom da je položaj oka uslovljen ekstraokularnim mišićima, u ovim operacijama zahvat se izvodi upravo na tim mišićima.

Kako izgleda operacija srtabizma?

Ukoliko je strabolog procenio da je najbolje rešenje operacija, izvode se preoperativni proračuni i izvodi se operacija na mišićima oka. Cilj ove operacije je vratiti oko u željeni položaj.

 

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji. Traje u zavisnosti da li se zahvat radi na jednom ili više mišića, od pola sata do sat i po.

Kako izgleda oporavak i koliko traje?

Pacijenti u našoj ustanovi ostaju preko noći. Ako su u pitanju deca, onda u pratnji ostaje i roditelj. Ujutru se obavlja prva postoperativna kontrola i sledi otpust kući. U ranom postoperativnom periodu postoji osećaj nelagode, crvenilo i povećana osetljivost na svetlost. Za otprilike dve nedelje iščezava i crvenilo.

U ovom periodu se primenjuje i terapija propisanim kapljicama,

Tri nedelje nakon operacije savetuje se pošteda od fizičkog napora, kao i kupanje u bazenima. Povratak u školu ili vrtić se savetuje nakon dve nedelje.

Zašto odabrati Oftalmologiju Stankov?

Naša ustanova ima dugogodišnje iskustvo , od sada daleke 1999. godine i više hiljada uspešno izvedenih operacija kod najmlađih, a i odraslih pacijenata. Na čelu strabološkog tima je profesor Branko Stankov koji iza sebe ima višedecenijsko iskustvo i na hiljade zadovoljnih pacijenata iz celog regiona.  Neki od vodećih ćlanova tima su dr Milena Božović, i kao  dr Nada Milić,..


baka.jpg

Katarakta je zamućenje prirodnog sočiva u oku koje napreduje postepeno i dovodi do gubitka vida u odmakloj fazi. Najčešće je posledica starenja, ali može biti posledica povrede, nekih drugih oboljenja, dugotrajne upotrebe pojedinih lekova, te može biti i urođena.

Katrakta se leči iključivo hirurškim putem i do sada nije osmišljen lek koji bi mogao rešiti ovaj problem.

Preduslov za bezbedno obavljanje operacije katarakte je detaljan preoperativni pregled na kome je pacijentu potrebno objasniti kakav ishod može očekivati.

U našoj bolnici se radi savremena metoda ultrazvučnog uklanjanja katarakte-fakoemulzifkacija. Operacija katarakte je jedna od intervencija koja se izvodi najčešće u svetu, pa se smatra rutinskom.

hirurg

Ono što je bitno da se napomene jeste da se izvodi u lokalnoj, topikalnoj anesteziji(kapi) koja je gotovo bez rizika.

Zamućeno sočivo se zamenjuje veštačkim i pacijenti već naredni dan, nakon uklanjanja zavoja, primećuju da bolje vide.

Isti dan se pacijenti odlaze kući, a nakon kontrole za nedelju do dve dana se mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima.

U našoj ustanovi radi tim fakohirurga, anesteziologa i sručnog  osoblja koje će se postarati da sve prođe u najboljem redu i da se brzo vratite svakodnevnim aktivnostima.


kid_glasses.jpg

Šta je strabizam (razrokost)?

Strabizam je poremećaj binokularne funkcije vida, odnosno anomalija položaja očiju.  Može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali se najčešće ispoljava u detinjstvu, obično do šeste godine.

Koliko se često susrećemo sa strabiznom?

Prema stastističkim podacima učestalost kod dece se kreće zmeđu 4 i 6 posto. Bitno je naglasiti da se strabizam kod dece češće javlja ukoliko postoje bliski srodnici koji imajli strabizam.

Kako se najčešće ispoljava strabizam?

Može desiti da skreće samo jedno oko(monokularni strabizam) i to oko je često slabovido. Kod alternirajućeg  strabizama oči naizmenično skreću i tada je vid približno jednak na oba oka. Skretanje oka može biti povremeno (intermitentno) ili stalno (konstantano).

Oko može skretati u različitim pravcima. Ukoliko oko skreće prema nosu, govorimo o konvergentnom strabizmu i to je jedan od najčešćih strabizama, Obično se ispoljava oko treće godine mada može i prvoj godini. Skretanje oka upolje-divergentni strabizam se ispoljva  kasnije oko pete godine života. Ova vrsta strabizma je na početku povremena, da bi kasnije postala stalna.

Kod novorođenčadi oči često ne stoje pravo u prvim nedeljama života. Okulomotorna ravnoteža još nije razvijena i oči mogu blago skretati ka spolja ili unutra. Normala ravnoteža razvija oko trećeg meseca života. Roditelji bi trebalo da obrate pažnju na položaj očiju svojih beba, jer je lečenje uspešnije ako je razrokost otkrivena ranije.

Kako se leči strabizam?

Strabizam se može lečiti konzervativno i hirurški. Način lečenje zavisi od vrste strabizma.Može da se leči propisivnjem odgovarajuće optičke korekcije-naočara, okluzijom- zatvaranjem jednog ili oba oka naizmenično, vežbama ili operativno.

Operacije strabizma se mogu raditi na jednom ili oba oka što opet određuje hirurg-strabolog. Ova intervencija se izvodi u opštoj anesteziji, a vreme oporavka je brzo.

Deca se brzo vraćaju svakodnevnim aktivnostima.


photo-1557495876-aa846fcac3c4.jpeg

 

U ovom članku pokušaćemo da odgovorimo na vaša najčešća pitanja o katarakti i lečenju katarakte.

1. Šta je katarakta?

Katarakta je zamućenje prirodnog sočiva u oku koje napreduje postepeno i dovodi do gubitka vida u odmakloj fazi. Najčešće je posledica starenja, ali može biti posledica povrede, nekih drugih oboljenja, dugotrajne upotrebe pojedinih lekova, te može biti i urođena.

2. Koji su simptomi koji se javljaju kao posledica katarakte?

Pacijenti se počnu žalti da slabije vide, te kao da imaju utisak da gledaju kroz prljavo staklo.
Kako bolest napreduje javljaju se simptomi kao što su:blještenje kod jakog izvora svetlosti, rasipanje svetlosti, haloi oko izvora svetlosti kao i otežano gledanje pri slabijem svetlu i noću.

3. Kako se katarakta leči?

katarakta se leči isključivo hirurški. Za sada nije pronađenniti jedan drugi način sem operacije katarkte koji rešava ovaj problem.

4. Da li je operacija katarakte rizična?

Operacija katarakte je jedna od intervencija koja se izvodi najčešće u svetu, te se smatra rutinskom. Ono što je bitno da se napomene jeste da se izvodi l lokalnoj, topikalnoj anesteziji(kapi) koja je gotovo bez rizika.

 

5. Da li ću bolje videti nakon operacije katarakte?Da! Ukoliko je pad vida bio posledica katarakte… Ako na oku postoji još neko oboljenje koje utiče na vid lekar koji obavljapregled pre operacije će vas o tome informisati kao i o tome da li bi operacija katarate bila od pomoći.

6. Ko će me operisati?

U našoj ustanovi operacije katarakte rade najiskusniji hirurzi u toj oblasti sa dugogodišnjim iskustvom. Uz njih je tim stučnih anesteziologa koji će se postarati da sve bezbedno prođe, kao i medicinsko osoblje koje će se postarati da vam bude udobno.


eye-1.jpeg

Katarakta najčešći uzrok slabljenja vida. Nemoguće je potpuno sprečiti nastanak katarakte, ali na svu sreću se može izlečiti.

Katarakta je posledica starenja. Sočivo koje se nalazi u oku postaje zamućeno obzirom da njegove ćelije u procesu starenja odumiru i talože se.
Za kataraktu i njeno lečenje je vezano niz zabluda te ćemo se ovim tekstom razjasnimo neke od njih.

1.KATARAKTA JE BOLEST STARIH.


ISTINA: Katarakta je zaista češća kod starijih osoba, međutim može se pojaviti i kod mlađih.
Nekada je ta katarakta povezana sa nekim oboljenjima. Osobe koje boluju od dijabetesa sklonije su tome da ranije razviju kataraktu. Upotreba pojedinih kapi za oči može dovesti do nastanka katarakte, a postoji i urođena katarakta sa kojom se deca rađaju. Katarakta može nastati i kao posledica povrede oka, što je opet češće u mlađoj populaciji.

2. KAPI MOGU DA SPREČE NASTANAK I DA IZLEČE KATARAKTU
Ovakve kapi još uvek ne postoje. Ni jedan registrovani lek nema ova svojstva. Katarakta se, za sada isključivo leči hirurškim putem.


3. ČITANJE I RAD NA BLIZINU(šivenje) POSPEŠUJE NASTANAK KATARAKTE
Netačno! katarakta nije posledica načina na koji koristimo oči, već jednostavno posledica starenja. Međutim neki od prvih simptoma koji se primete su vezani za rad na blizinu. Npr. primeti se da je potrebno jače osvetlenje pri čitanju.

4. KATARAKTA JE REVERZIBILJNA
Nažalost kako nije ni sam proces starenja, tako nije ni katarakta. Ono što može usporiti nastanak katarakte su nošenje naočara sa 100% UVA i UVB zaštitom, prestanak pušenja kao i izbalansirana ishrana.

5.KATARAKTA SE MOŽE VRATITI.
Obzirom da se tokom operacije odstrani prirodno sočivo i ugradi veštačko sočivo koje je napravljeno od veštačkog materijala katarakta se ne može ponovo stvoriti.

Ono što se međutim ponekada desi je da se razvije tzv. sekundarna katarakta. Tada se zamuti membrana na kojoj leži ugrađeno sočivo. Ovo se lako rešava laserskom intervencijom u ambulanti koja je bezbolna i traje svega 15ak minuta.Da rezimiramo, katarakta je rezultat posledica starenja i jedini način lečenja je operativni.

Operacija katarakte je jedna od najbezbednijih, sa preko 95% uspešnih ishoda.
U našoj bolnici operacijama katarakte se bavi tim sa višedecenijskim iskustvom. Pozovite nas na 011 324 33 06 i zakažite svoj pregled.


85fifteen-51573-unsplash-1200x800.jpg

 

Vrlo često nakon određivanja dioptrije i propisivanja naočara ostanete sa receptom koji ne možete protumačiti. Razlog za to je što se na njima nalazi veliki broj oznaka na latinskom i skraćenica.

Evo korak po korak uputstva pomoću kog možete lakše protumačiti recept za naočare.

Oznake OD i OS

Oznake OD (oculus dexter) i OS (oculus sinister) označavaju desno (OD) i levo oko (OS). Često možete sresti o oznaku OU (oculi uterque) kada se propisani nalaz odnosi na oba oka.

Ovde D označava dioptriju.

Oznaka SPH

SPH označava sferu. To znači da je korekcija za kratkovidost ili za dalekovidost jednaka u svim meridijanima.

Evo primera za lakše razumevanje:

OD: -1,00Dsph

Ovo bi značilo da je korekcija na desnom oku minus jedna sfera.

Minus označava korekciju za kratkovidost (lat. myopia). Ukoliko umesto minusa je oznaka plus, reč je o dalekovidosti (lat. hypermetropia).

Oznaka CYL

CYL je oznaka za cilindar. Ova vrsta korekcije je potrebna ukoliko postoji astigmatizam – tj. kada je rožnjača zakrivljena jednim svojim delom, u određenom meridijanu.

Oznaka AX

AX označava axis, ugao cilindra.

Evo primera:

OS: +2,00Dsph+0,50Dcyl ax 90

Ovo bi značilo da je korekcija za levo oko plus dve sfere (radi se o dalekovidosti) i plus 0,50 cilindara koji je na 90 stepeni.

Napomena:

Ukoliko su na receptu popunjena oba odeljka, znači da postoji korekcija za daljinu (koja se uvek upisuje prva), a ispod nje korekcija za blizinu. Naočare za daljinu su predviđene za stalno nošenje ili povremeno ukoliko se radi o manjoj dioptriji, dok se naočare za blizinu nose pri radu na blizu (čitanje, rad na računaru).

Oznaka PD

PD je oznaka za pupilarnu distancu (razmak zenica) koji se izražava u milimetrima. Razmak zenica korekcije za blizinu uvek je manji od razmaka zenica korekcije za daljinu.

Zaključak

Ovo su samo neke od oznaka koje se mogu naći na receptu za naočare i sa kojima se najčešće i srećete. Od velikog značaja je da se prvo adekvatno odredi korekcija, a potom i da optičar na osnovu recepta napravi i dobre naočare.

U ordinaciji Stankov, kao i našoj optici koje su na istoj lokaciji možete dobiti ove usluge po najvišim svetskim standardima. Pozovite nas na 011 324 33 06 i zakažite svoj termin.

Kada posetite optiku, moći ćete da izaberete neki od modernih i kvalitetnih ramova.


Copyright by Stankov Oftamologija 2016. Izrada sajta: AlgoCloud