Ablacija mrežnjače (retine)


Potražite hitnu medicinsku pomoć ako osetite znake ili simptome ablacije mrežnjače. Ablacija mrežnjače zahteva hitnu medicinsku pomoć. Neposredni tretman povećava vaše šanse za vraćanje izgubljenog vida.

Ablacija mrežnjače (retine) – simptomi

Ako iznenada primetite mrlje, lebdeće tačke i bljeskove (svetlace), možda doživljavate znake upozorenja za ablaciju mrežnjače. Vaš vid može postati mutan, ili možda imate slab vid. Drugi znak je da vidite senku ili zavesu koja se spušta sa vrha oka ili sa strane.Ovi simptomi se mogu javiti naglo ili postepeno.

Nikakav bol nije povezan sa ablacijom mrežnjače.

Lečenje ablacije retine

Ablacija retine je urgetno stanje koje zahteva hitnu intervenciju.

Dijagnoza ablacije mrežnjače

Dijgnoza ablacije retine se postavlja na osnovu detaljnog oftalmološkog pregleda mrežnjače.

Pregled je bezbolan i može pomoći oftalmologu da vidi tačan položaj ablacije mrežnjače.

Ablacija operacija

U većini slučajeva jedino rešenje za ablaciju mrežnjače je hiruška intervencija. Ukoliko je ablacija retine manja i lokalizovana najčešće se tretira laserom.

Kod velike rupture koja preti da zahvati žutu mrlju primenju je se vitrektomija – operacija ablacije mrežnjače koja je jedna od najkomplikovanijih i najzahtevnijih operacija na oku. Potrebno je da osim najsavremenijih aparata postoji i tim sa iskusnim vitreoretinalnim hirurgom.Članovi našeg hirurškog tima su najeminentniji stručnjaci u oblasti ablacije mrežnjače.

Operacija se izvodi u stacionarnom delu naše ustanove u kome se nalazi moderan hiruški blok i stacionar za brzi i pažljivi oporavak oprerisanih pacijenata.

Ablacija retine – kako nastaje

Ablacija retine je patološki proces. To je odvajanje neurosenzornog dela retine od retinalnog pigmentnog epitela. Ukoliko se ovi delovi ne vrate u prvobitni položaj, operacijom ili laserski, može doći do trajnog gubitka vida.

Fatori rizika

Ablacija retine se češće javlja kod kratkovidih osoba kao posledica istanjene retine koja je sklonija rupturama.

Ostali faktori rizika uključujuprethodne operacije i povrede na oku, urođene slabosti retinalnog tkiva, postojanje ablacije na drugom oku, promene od dijabetesa na očnom dnu.

 Prevencija

Ukoliko postoji neki od pomenutih faktora rizika važno je da se obave preventivni oftalmološki pregledi, a poželjno je da se tokom rizičnih aktivnosti nose zaštitne naočare.

Ako osetite bilo kakve simptome odvajanja mrežnjače, odmah idite kod očnog lekara. Rani tretman može pomoći u sprečavanju trajnog gubitka vida.

Takođe je važno redovno obavljati komplatan oftalmološki pregled. Pregled oka može pomoći oftalmologu da rano pronađe malu ablaciju mrežnjače, pre nego što počne da utiče na vaš vid.


https://stankovbolnica.com/wp-content/uploads/2017/01/1457540221.jpg


ZAKAŽITE PREGLED:
011 324 33 06


https://stankovbolnica.com/wp-content/uploads/2017/01/ablacija.jpg

BESPLATAN SAVET OFTALMOLOGA

Copyright by Stankov Oftamologija 2016. Izrada sajta: AlgoCloud