Ablacija mrežnjače

BOLESTI OKA
ŠTA JE ABLACIJA MREŽNJAČE?
Ablacija mrežnjce, drugim rečima poznata kao odvajanje mrežnjače, je medicinski termin koji označava stanje u kojem se mrežnjača, tanki sloj tkiva smešten na zadnjem delu oka, odvaja od sloja pigmentnog epitela koji se nalazi ispod nje. Ablacija mrežnjače je ozbiljna i ugrožava vid. Mrežnjača ne može funkcionisati kada su ovi slojevi razdvojeni i zahteva hitnu medicinsku pažnju.

KOJI SU SIMPTOMI?

Simptome ovog očnog oboljenja nije teško otkriti, a mi ćemo vam u nastavku otkriti par trikova. Ako iznenada primetite mrlje, lebdeće tačke i bljeskove svetla, možda doživljavate znake upozorenja za ablaciju mrežnjače. Drugi znak je da vidite senku ili zavesu koja se spušta sa vrha oka ili sa strane. Ovi znaci mogu se postepeno javiti kada se mrežnjača odvaja od podržavajućeg tkiva, ili se mogu iznenada javiti ukoliko se mrežnjača odvoji odjednom.

KAKO SE LEČI ABLACIJA MREŽNJAČE?

Postupak ablacija mrežnjače može uključivati korišćenje hirurških instrumenata ili lasera da bi se delimično ili potpuno zapečatila ili učvrstila mrežnjača na zadnjem delu oka. Ovaj postupak pomaže da se spreči dalje odvajanje mrežnjače i očuva vid.

Izuzetno je važno napomenuti da je ablacija mrežnjače hirurški postupak koji obavlja oftalmolog i obično se koristi pri slučajevima kada postoji rizik od značajnog gubitka vida ili značajnog odvajanja mrežnjače. Odluka o vrsti i potrebi za ovom procedurom zavisi od specifičnog stanja pacijenta i ocene oftalmologa.

Zakažite svoj pregled na vreme.

ZAKAŽITE PREGLED

    Call Now Button