STRABIZAM


Strabizam je funkcionalno-estetska anomalija čije su funkcionalne posledice poremećaji u saradnji dva oka uz komplikacije u senzornom smislu. Veoma veliki deo populacije je pogođen ovom vrstom problema ali veoma mali broj straboloških pacijenata ima istu vrstu strabizma te se sa pravom može reći da je svaki slučaj po sebi jedinstven.

Skrining za strabizam se značajno poboljšao u poslednjih 30 godina te je manji broj odraslih pacijenata. Iz tog razloga, od izuzetne je važnosti da roditelji potraže mišljenje specijaliste ako primete bilo kakve simptome kod svoje dece.

Bolnica Stankov je specijalizovana za oftalmološke probleme kod dece, a na čelu našeg tima je prof.dr Branko Stankov, najugledniji hirurg iz oblasti strabizma.

Šta je strabizam?

Strabizam je poremećaj binokularne funkcije vida, odnosno anomalija položaja očiju.  Može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali se najčešće ispoljava u detinjstvu, obično do šeste godine.

Postoji šest mišića koji pokreću svako oko i sinhronizovani su u svojim pokretima. Kod pacijenata sa strabizmom postoji poremećaj ovih pokreta te oči nisu usmerene u istom pravcu.

Kada se to dogodi, u mozak se šalju dve različite slike – po jedna iz svakog oka. Ovo zbunjuje mozak. Kod dece, mozak može naučiti da ignoriše (potisne) sliku slabijeg oka.

Dijagnostika strabizma

Posledica nelečenog strabizma je nastanak slabovidosti (ambliopije) na oku koje nije postavljeno u ravni položaj.

Savetuje se da svako dete starije od 4 meseca obavi komplatan oftalmološki pregled. Poželjno je da pregled obavi strabolog koji će utvridti da li postoji strabizam i ukoliko postoji kako i kada ga lečiti.

Pregled može uključivati sledeće:

  • Detaljna anamneza (da bi se utvrdili simptomi koje pacijent ima, porodična istorija, opšti zdravstveni problemi, lekovi koji se koriste i bilo koji drugi mogući uzroci simptoma)
  • Oštrina vida (čitanje slova sa optotipa ili ispitivanje vizuelnog ponašanja male dece)
  • Refrakcija (optičke korekcije ukoliko postoji kratkovidost, ili dalekovidost, a čija je strabizam posledica)
  • Pregled u midrijazi(široka zenica) radi pregleda očnog dna

Lečenje strabizma

Veća je verovatnoća da će lečenje strabizma biti efikasno ako se stanje dijagnostikuje što ranije. Lečenje strabizma može uključivati konzervativnu terapiju(optička korekcija, vežbe, okluzija vodećeg oka), ali ponekad je neophodna operacija da se oči ponovo dovedu u adekvatan položaj. 

Hirurško lečenje – OPERACIJA STRABIZMA

Operacija strabizma se izvodi u opštoj anesteziji. Traje u zavisnosti da li se zahvat radi na jednom ili više mišića, od pola sata do sat i po.

Pacijenti u našoj ustanovi ostaju preko noći. Ako su u pitanju deca, onda u pratnji ostaje i roditelj. Ujutru se obavlja prva postoperativna kontrola i sledi otpust kući. U ranom postoperativnom periodu postoji osećaj nelagode, crvenilo i povećana osetljivost na svetlost. Za otprilike dve nedelje iščezava i crvenilo.

Naša ustanova ima dugogodišnje iskustvo, od sada daleke 1999. godine i više hiljada uspešno izvedenih operacija kod najmlađih, a i odraslih pacijenata. Na čelu strabološkog tima je profesor Branko Stankov koji iza sebe ima višedecenijsko iskustvo i na hiljade zadovoljnih pacijenata iz celog regiona. Neki od vodećih ćlanova tima su dr Milena Božović, i kao dr Nada Milić.

Strabizam kod dece – Kako uočiti prve smetnje kod deteta?

Evo pet znakova da dete može biti u opasnosti od razvoja strabizma:

  • Skretanje oka- Skretanje jednog ili oba oka-najčešći symptom koji se u većini slučajeva primeti
  • Postavljenje glave u odrađeni(prinudni) položaj glave- Deca sa strabizmom mogu okrenuti glavu kako bi im pomogla da fokusiraju svoje dominantno oko na stvari koje vide.
  • Zatvaranje oka – Kako se strabizam razvija, može zatvoriti lenjo oko da bi umirilo vid. Takođe mogu da otvaraju i zatvaraju svako oko naizmenično dok gledaju okolo.
  • Žmirenje pri umerenom svetlu – Dok će deca prirodno žmiriti na intenzivnoj sunčevoj svetlosti, deca koja se bore da koordiniraju svoj vid mogu smatrati da je čak i blagi odsjaj neugodan.
  • Problemi u proceni udaljenosti – Još jedan znak strabizma je nedostatak koordinacije ruku i očiju. Kod dece to može da izazove probleme prilikom hvatanja lopti tokom sporta i igara.

Za dodatne informacije posetite linkove:

Operacija strabizma – odgovori na najčešća pitanja

Operacija strabizma – cena

Strabizam – odgovori na najčešća pitanja

Tipovi strabizma (razrokosti)

Kako pomoći detetu da lakše prihvati okluziju – nošenje flastera?

Neka flaster na oku bude privlačan


https://stankovbolnica.com/wp-content/uploads/2016/04/images.jpeg


ZAKAŽITE PREGLED:
011 324 33 06


https://stankovbolnica.com/wp-content/uploads/2016/04/Extraocular-Muscles-G12.jpg

BESPLATAN SAVET OFTALMOLOGA

Copyright by Stankov Oftamologija 2016. Izrada sajta: AlgoCloud