OPERACIJA STRABIZMA – Q&A

Strabizam je poremećaj binokularne funkcije vida, odnosno anomalija položaja očiju. 

operacija-stabizma

Šta je strabizam?

Strabizam je poremećaj binokularne funkcije vida, odnosno anomalija položaja očiju.  Može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali se najčešće ispoljava u detinjstvu, obično do šeste godine. Više o strabizmu možete pročitati u našem članku.

Posledica nelečenog  strabizma je nastanak slabovidosti (ambliopije) na oku koje nije postavljeno u ravni položaj. Obzirom da se slabovidost može lečiti samo u dečjoj dobi često se operacije strabizma i savetuju u ranoj dobi dok traje razvoj vida.

Operacije strabizma se izvode i kod odraslih i kada nemaju smetnje, iako je razvoj vida već završen. Operacija se tada radi iz estetskih razloga.

Šta se operiše?

Obzirom da je položaj oka uslovljen ekstraokularnim mišićima, u ovim operacijama zahvat se izvodi upravo na tim mišićima.

Kako izgleda operacija srtabizma?

Ukoliko je strabolog procenio da je najbolje rešenje operacija, izvode se preoperativni proračuni i izvodi se operacija na mišićima oka. Cilj ove operacije je vratiti oko u željeni položaj.

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji. Traje u zavisnosti da li se zahvat radi na jednom ili više mišića, od pola sata do sat i po.

Kako izgleda oporavak i koliko traje?

Pacijenti u našoj ustanovi ostaju preko noći. Ako su u pitanju deca, onda u pratnji ostaje i roditelj. Ujutru se obavlja prva postoperativna kontrola i sledi otpust kući. U ranom postoperativnom periodu postoji osećaj nelagode, crvenilo i povećana osetljivost na svetlost. Za otprilike dve nedelje iščezava i crvenilo.

U ovom periodu se primenjuje i terapija propisanim kapljicama,

Tri nedelje nakon operacije savetuje se pošteda od fizičkog napora, kao i kupanje u bazenima. Povratak u školu ili vrtić se savetuje nakon dve nedelje.

Zašto odabrati Oftalmologiju Stankov za operaciju strabizma?

Naša ustanova ima dugogodišnje iskustvo , od sada daleke 1999. godine i više hiljada uspešno izvedenih operacija kod najmlađih, a i odraslih pacijenata. Na čelu strabološkog tima je profesor Branko Stankov koji iza sebe ima višedecenijsko iskustvo i na hiljade zadovoljnih pacijenata iz celog regiona.  Neki od vodećih ćlanova tima su dr Milena Božović, i kao  dr Nada Milić,..

Related Posts

Call Now Button