KATARAKTA


Operacija katarakte

Katrakta se leči isključivo hirurškim putem. U našoj bolnici se izvodi operacija katarakte savremenom ultrazvučnom(PHACO) metodom kod koje je mogućnost komplikacija svedena na minimum, a oporavak vida je gotovo trenutan.

Operaciju katarakte izvode najeminentniji stručnjaci u ovoj oblasti sa dugogodišnjim iskustvom. Članovi našeg tima za katarakte su dr Vladimir Draganić,dr Nebojša Nikitović i dr Goran Damjanović koji iza sebe imaju na hiljade uspešno obavljenih operacija i zadovoljnih pacijenata.

Simptomi katarakte

Katarakta je oboljenje koje narušava kvalitet života i otežava svakodnevne aktivnosti. Kod uznapredovalih oblika katarakte čitanje, vožnja (naročito noćna), kao i različite fizičke aktivnosti obavljaju se sa nesigurnošću ili su onemogućene.

Katarakta ili siva mrena predstavlja zamućenje očnog sočiva koje dovodi do slabljenja vida.  Razvija se postepeno, a rizik od obolevanja raste sa godinama starosti.

Prvi simptom katarakte je zamućen vid. Pored toga javljaju se:

 • duple slike
 • rasipanje svetlosti i haloi oko izvora svetlosti
 • otežano gledanje pri slabijem osvetljenju
 • lošiji noćni vid
 • blede slike ili slike prebojene žućkasto

Operacija katarakte – postupak

Operacija katarakte je zahvat kojim se uklanja prirodno zamićeno sočivo i zamenjuje se veštačkim intraokularnim sočivom. Prema proceni hirurga određuje dioptrijska vrednost i tip sočiva.

Operacija katarakte je jedino rešenje. Katarakta se leči isključivo hirurški i nažalost ne postoji drugi način lečenja, a više o zabludama vezanim za lečenje katarakte koje se neretko mogu pronaći na internetu, pročitajte ovde.

 

Ukoliko sumnjate na ovu bolest, poželjno je da se što pre javite oftalmologu!

 Pripremni pregled za operaciju katarakte

Preduslov za bezbedno obavljanje operacije je detaljan preoperativni pregled na kome je pacijentu potrebno objasniti kakav ishod može očekivati. Pripremni pregled za operaciju katarakte obuhvata:

 • Pregled očnog dna
 • Ispitivanje vida na daljinu i blizinu
 • Merenje refrakcije
 • Merenje očnog pritiska
 • Ultarazvučni pregled
 • OCT pregled – Optička koherentna tomografija (OCT) je neinvazivna metoda koja omogućava snimanje struktura zadnjeg i prednjeg segmenta oka
 • Izračunavanje dioptirije intraokularnog sočiva

Operacija katarakte i postoperativni oporavak

Operacija katarakte je jedna od intervencija koja se izvodi najčešće u svetu, pa se smatra rutinskom. U našoj bolnici se radi savremena metoda ultrazvučnog uklanjanja katarakte –fakoemulzifkacija.

Operacija katarakte se izvodi u lokalnoj, topikalnoj anesteziji(kapi) koja je gotovo bez rizika. Zamućeno sočivo se zamenjuje veštačkim i pacijenti već naredni dan, nakon uklanjanja zavoja, primećuju da bolje vide.

Tim vrhunskih fakohirurga, anesteziologa i sručnog osoblja će se postarati da sve prođe u najboljem redu i da se brzo vratite svakodnevnim aktivnostima.

Pre operacije katarakte potrebno je da uradite laboratorijske analize, kao i pregled interniste i dodatna oftalmološka ispitivanja, ukoliko je to potrebno.

Sama operacija traje manje od 10 minuta. Nakon operacija, isti dan pacijent odlazi kući, a nakon kontrole za nedelju može da se vrati svakodnevnim aktivnostima. Obično su nakon operacije katarakte potrebne naočare za čitanje, a u veoma malom broju slučajeva će biti potrebne i naočare za daljinu za precizan vid. Obično se vid uspostavlja sutradan ali se stabilizuje do 2 meseca nakon operacije.

Za dodatne informacije posetite linkove:

Operacija katarakte cena

Kako izgleda operacija katarakte?


http://stankovbolnica.com/wp-content/uploads/2017/01/katarakta.jpg


ZAKAŽITE PREGLED:
011 324 33 06


http://stankovbolnica.com/wp-content/uploads/2016/03/cataract.jpg

BESPLATAN SAVET OFTALMOLOGA

Copyright by Stankov Oftamologija 2016. Izrada sajta: AlgoCloud