Scroll Top
glaukom
BOLESTI OKA
GLAUKOM
To je naziv za grupu bolesti koja vodi ka oštećenju vidnog nerva i vodeći i uzrok slepila kod ljudi iznad 40 godina starosti.
Glaukom nije bolest već sindrom, odnosno skup sledećih simptoma: povišen očni pritisak, udubljenje papile optičkog nerva, oštećenje vidnog polja.

Glaukom se razvija kad je stvaranje očne vodice povećano, ili je njeno oticanje otežano. Tada dolazi do porasta očnog pritiska, do pritiska na nervna vlakna i krvne sudove optičkog nerva i do njihovog oštećenja.

Postepeno se prekida prenos vizuelne poruke do mozga, a rezultat je oštećenje vida i na kraju slepilo. Glaukom je bolest koja se ne može izlečiti, ali zahvaljujući ranom otkrivanju bolesti i odgovarajućem lečenju može se sprečiti trajni gubitak vida. Glaukom nije bolest već sindrom, odnosno skup sledećih simptoma: povišen očni pritisak, udubljenje papile optičkog nerva, oštećenje vidnog polja.

Glaukom se razvija kad je stvaranje očne vodice povećano, ili je njeno oticanje otežano. Tada dolazi do porasta očnog pritiska, do pritiska na nervna vlakna i krvne sudove optičkog nerva i do njihovog oštećenja. Postepeno se prekida prenos vizuelne poruke do mozga, a rezultat je oštećenje vida i na kraju slepilo. Glaukom je bolest koja se ne može izlečiti, ali zahvaljujući ranom otkrivanju bolesti i odgovarajućem lečenju može se sprečiti trajni gubitak vida.
strabizam
ZAKAŽITE PREGLED

    Call Now Button