Dijabetična retinopatija

Dijabetes i oko

Dijabetes je jedan od vodećih uzroka slabljenja ili gubitka vida kod radno sposobne populacije u svetu. Važno je znati da promene na oku koje izaziva dijabetes ne bole, a simptome daju tek u poodmaklim fazama bolesti. Iz tog razloga je jako važno periodično obavljati oftalmološke preglede.

Šta je dijabetična retinopatija?

Dijabetična retinopatija je jedna od komplikacija dijabetesa. Dolazi do oštećenje unutrašnjeg sloja oka — mrežnjače (retine). Dijabetes je oboljenje koje pogađa male krvne sudove. U retini se nalazi mnoštvo takvih krvnih sudova pa biva zahvaćena.

Koji su simptomi dijabetičke retinopatije?

Glavni simptom dijabetičke retinopatije je slabljenje vida.

Povišen šećer oštećuje krvne sudove u mrežnjači, što za posledicu ima otok (edem) mrežnjače.

U kasnijim fazama bolesti mrežnjača je nedovoljno snabdevena krvlju pa se zbog toga stvaraju novi krvni sudovi koji su trošni i lako pucaju pa dolazi do krvarenja u oku (hemoftalmus). Kada dođe do pucanja krvnih sudova dolazi do  naglog pada vida.

Ukoliko se ne leči može doći do odvajanja retine, što je veoma komplikovano za lečenje.

Kako se leči dijabetična retinopatija?

Može se lečiti na dva načina. Prvi je laserskom metodom, kojom se vrši koagulacija propuštajućih krvnih sudova.

Drugi način je primenom intravitrealnih injekcija (inekcije se daju u oko) iz anti-VEGF grupe lekova.

Primenom ovih injekcija često se, osim stabilizacije, postiže i poboljšanje vida.

Kako sprečiti razvoj dijabetičke retinopatije?

Da bi se sprečile komplikacije, potrebno je da oboleli od dijabetesa jednom godišnje obave preventivni pregled kod oftalmologa. Pri tom pregledu je potrebno da se prošire zenice i da se detaljno pogleda očno dno, a ne samo ispitivanje vida, jer promene mogu postojati bez oslabljenog vida.

Naši oftamolozi su uvek dostupni za detaljne preglede koje zahteva prevencija dijabetičke retinopatije. Pozovite nas na 011 324 33 06 i zakažite svoj termin!

Call Now Button