Katarakta – odgovori na najčešća pitanja

U ovom članku pokušaćemo da odgovorimo na vaša najčešća pitanja o katarakti i lečenju katarakte. Pročitajte najčešće postavljena pitanja i njihove odgovore o katarakti na jednom mestu.

1. Šta je katarakta?

Katarakta je zamućenje prirodnog sočiva u oku koje napreduje postepeno i dovodi do gubitka vida u odmakloj fazi. Najčešće je posledica starenja, ali može biti posledica povrede, nekih drugih oboljenja, dugotrajne upotrebe pojedinih lekova, te može biti i urođena.

2. Koji su simptomi koji se javljaju kao posledica katarakte?

Pacijenti se u početku najčešće žale da slabije vide, te kao da imaju utisak da gledaju kroz prljavo staklo.
Kako bolest napreduje javljaju se simptomi kao što su: blještenje kod jakog izvora svetlosti, rasipanje svetlosti, haloi oko izvora svetlosti kao i otežano gledanje pri slabijem svetlu i tokom noći.

3. Kako se katarakta leči?

Katarakta se leči isključivo hirurški. Za sada nije pronađen niti jedan drugi način sem operacije katarakte koji rešava ovaj problem.

4. Da li je operacija katarakte rizična?

Operacija katarakte je jedna od intervencija koja se izvodi najčešće u svetu, te se smatra rutinskom. Ono što je bitno da se napomene jeste da se izvodi u lokalnoj, topikalnoj anesteziji (kapi) koja je gotovo bez rizika.

5. Da li ću bolje videti nakon operacije katarakte?

Apsolutno da! Ukoliko je pad vida bio posledica katarakte…  Ako na oku postoji još neko oboljenje koje utiče na vid lekar koji obavlja pregled pre operacije će vas o tome blagovremeno informisati kao i o tome da li bi operacija katarate bila od pomoći.

6. Ko će me operisati u Stankov bolnici?

U našoj ustanovi Stankov oftalmologije, operacije katarakte rade najiskusniji hirurzi u toj oblasti sa dugogodišnjim iskustvom. Uz njih je tim stučnih anesteziologa koji će se postarati da sve bezbedno prođe, kao i medicinsko osoblje koje će se postarati da vam bude udobno.

Related Posts

Call Now Button