OPERACIJA KATARAKTE – Q&A

Katarakta je zamućenje prirodnog sočiva u oku, koje napreduje postepeno i dovodi do gubitka vida u odmakloj fazi.

operacija-katarakte

Katarakta je zamućenje prirodnog sočiva u oku, koje napreduje postepeno i dovodi do gubitka vida u odmakloj fazi. Najčešće je posledica starenja, ali može biti posledica povrede, nekih drugih obolenja, dugotrajne upotrebe pojedinih lekova, te može biti i urođena.

Kako se katarakta leči?

Jedini način lečenja katarakte je hirurški, uklanjanjem zamućenog sočiva i ugradnja veštačkog.

Kada je najbolje vreme za operaciju katarakte?

Preduslov za bezbedno obavljanje operacije katarakte je detaljan preoperativni pregled, na kome je pacijentu potrebno objasniti kakav ishod može očekivati. Odluku o tome kada će se operisati donosi pacijent, uz konsultaciju sa oftalmologom. Preporuka je da se operacija katarakte uradi kada pacijent počne da oseća smetnje u svakodnevnom funkcionisanju. Ne bi trebalo odlagati operaciju, jer sočivo, kako vreme odmiče biva tvrđe i operacija može biti teža nego obično.

Kako izgleda preoperativna priprema?

Kada ste doneli odluku o operaciji potrebno je da uradite laboratorijske analize, kao i pregled interniste i dodatna oftalmološka ispitivanja, ukoliko je to potrebno.

operacija-katarakte
Takođe, ovo je period kada možete postaviti sva pitanja odabranom hirurgu, i dobiti sve informacije u vezi sa samom intervencijom.

Koja se vrsta anestezije primenjuje tokom operacije katarakte?

Katarakta se operiše u lokalnoj anesteziji. Najčešće se ukapavaju kapi anestetika, a ponekad se daje injekcija lokalnog anestetika pored oka. Operacija je u većini slučajeva potpuno bezbolna i pacijent obično oseća samo nelagodnost i pritisak u oku.

Koliko traje operacija?

Sama operacija traje manje od 10 minuta.
Ukoliko se radi o komplikovanoj katarakti, može se desiti da traje duže, a o tome ćete biti obavešteni tokom pripreme.

Kako izgleda postoperativni period?

Nakon obavljene operacije provešćete u bolnici još nekih pola sata. Operisano oko će do prve kontrole, koja je sutradan, biti zatvoreno. Na kontroli se skida gaza sa oka i dobijate detaljna uputstva o ukapavanju kapljica. O daljnjim kontrolama se dogovarate sa hirurgom.
Uobičajene aktivnosti su dozvoljene, bez dodatnog napora. Savet je da se ne izlažete vetru, prašini ili pari.

Kakav je vid nakon operacije?

Obično su nakon operacije katarakte potrebne naočare za čitanje, a u veoma malom broju slučajeva će biti potrebne i naočare za daljinu za precizan vid. Obično se vid uspostavlja sutradan ali se stabilizuje do 2 meseca nakon operacije.

Koja je cena operacije?

Cenu ove intervencije možete pronaći na ovom linku.

Ko će me operisati?

operacija-katarakte
Najčešće pitanje većine naših pacijenata je upravo ovo. U našoj ustanovi smo omogućili da vas operišu najiskusniji I najeminentniji stručnjaci u ovoj oblasti. Članovi našeg tima za katarakte su dr Vladimir Draganić I dr Nebojša Nikitović koji iza sebe imaju na hiljade uspešno obavljenih operacija i zadovoljnih pacijenata.

Related Posts

Call Now Button